CENI : Ronsard Malonda désigné à la succession de Corneille Nangaa!

Ronsard Malonda.

Ronsard Malonda volgt Corneille Nangaa op aan het hoofd van de Independent National Electoral Commission (CENI). Zijn benoeming als vertegenwoordiger van religieuze denominaties bij het bureau van het Electoral Centre is deze donderdag door de Nationale Vergadering bekrachtigd.

Voormalig uitvoerend secretaris van Corneille Nangaa, Ronsard Malonda heeft aanzienlijke expertise op het gebied van electorale aangelegenheden. Haar aanwijzing wordt echter betwist, niet alleen door de katholieke kerk, maar ook door de oppositie, ze beschuldigt de drijvende kracht te zijn geweest achter het geknoei met de resultaten van de verkiezingen van december 2018.

Gesteund door zes religieuze denominaties die geacht worden dicht bij de voormalige president, Joseph Kabila te zijn, ontving Ronsard Malonda geen visum van de katholieke en protestantse kerk. Bovendien reserveerde de voorzitter van de Nationale Vergadering, Jeanine Mabunda, het einde van de niet-ontvankelijkheid voor de burgerbewegingen en de coördinatie van katholieke leken die de hervorming van het CENI eisten vóór de benoeming van de animatoren.

Érick WEMBAKUNGU