NATIONALE ASSEMBLEE WIL OPVOLGER KABUND VERKIEZEN ONDANKS OORDEEL RAAD VAN STATE

Jean-Marc Kabund,

De Nationale Assemblee heeft donderdag besloten in beroep te gaan tegen het besluit van de Raad van State om het verkiezingsproces voor de opvolging van Jean-Marc Kabund te onderbreken. Kabund was eerste ondervoorzitter van de instelling, hij werd afgezet en moet worden vervangen. Bedoeling is om alsnog vandaag de opvolger te verkiezen

Volgens de tweede ondervoorzitter van de Nationale Assemblee, Boniface Balamage, is het besluit van de Raad van State in strijd met het door de Grondwet gewaarborgde beginsel van de scheiding der machten. Op een persbriefing gisteren zette hij vraagtekens bij de urgentieprocedure die de Raad van State volgde, zonder het recht op verdediging te respecteren.

Waarom werd Kabund afgezet?

Op 24 maart 2020 riep president Félix Tshisekedi, de noodtoestand voor de volksgezondheid uit naar aanleiding van de corona-pandemie. Senaatsvoorzitter Alexis Thambwe Mwamba reageerde toen dat het Congres – Nationale Assemblee en Senaat samen – die beslissing moesten bekrachtigen. Jean-Marc Kabund stelde voor om een Congres bijeen te roepen, goed voor minstens 7 miljoen dollar aan uitgaven. Iemand van de oppositiepartij MLC, Jean-Jacques Mamba, wilde dat Kabund zijn budget hiervoor zou staven. Maar Kabund liet na om dat te doen. Mamba startte toen een petitie die leidde tot de verwijdering van Jean-Marc Kabund uit zijn functie als eerste ondervoorzitter van de Nationale Assemblee.

“Hij had uitleg kunnen geven”

In een interview met Radio Deutsche Welle zei Jean-Jacques Mamba dat Kabund zich dwars bleef opstellen. “Op basis van dat gedrag lanceerden we daarom onze petitie. Kabund had de kans om uitleg te komen geven of zich te verontschuldigen. Helaas daagde hij niet op. En dat moeten we respecteren. Dat is democratie”.

Ter herinnering: op 24 april 2019 werd Jean-Marc Kabund in de plenaire vergadering verkozen tot eerste ondervoorzitter van de Nationale Assemblee. Kabund, die ook waarnemend voorzitter van de UDPS is, haalde 350 stemmen op 384 kiezers. Hij vormde een team met Jeanine Mabunda (van het FCC van Joseph Kabila), die voorzitter wilde worden van de Nationale Assemblee. Samen zouden Mabunda en Kabund de instelling dus leiden.

Jean-Marc Kabund is van mening dat de stemming over zijn vertrek als eerste ondervoorzitter gepaard ging met onregelmatigheden. Hij wilde de beslissing van de parlementsleden laten vernietigen door het Grondwettelijk Hof.

Vanuit de UDPS is Patricia Nseya naar voren geschoven om de nieuwe eerste ondervoorzitter van de Nationale Assemblee te worden. Zij geniet de steun van president Tshisekedi en voerde al campagne. Ze heeft ook de steun van het FCC, dat de meerderheid heeft in de instelling.