Covid-19/DRCONGO: POLITIE LAAT AGENTEN OP GROTE SCHAAL TESTEN!

De congolese politie

De Congolese politie laat op heel wat plaatsen zijn agenten testen op het coronavirus. Instellingen in het hele land worden betrokken bij het organiseren van een collectieve screening van hun agenten.

“We hebben te maken met een onzichtbare vijand, en als een vijand onzichtbaar is, wordt hij gevaarlijk. We hebben net vijf agenten verloren op het provinciale politiebureau vorige week. Dit maakte me nerveus en ik vroeg aan alle officieren om zich te laten testen. Als je vroeg wordt getest, zul je sneller genezen zijn”, verklaarde generaal Sylvano Kasongo op Radio Okapi.

Kasongo kreeg ook de vraag hoe het is gesteld met de manschappen en met gedetineerden in de cellen. Volgens hem zijn mensen van het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) in Kinshasa stalen komen afnemen bij gedetineerden. “We wachten op de uitslagen”.

‘Schaam je niet’

Verder zijn de commandanten van politie-eenheden in Kinshasa geïnstrueerd. Bedoeling is om alle politiebureaus aan tests te onderwerpen. “Dit is belangrijk”, zei Kasongo. “Wees niet bang, schaam je niet. Dit is geen ziekte om beschaamd over te zijn. We moeten voorzichtig zijn, iedereen moet zich laten testen. Er zijn mensen die ziek zijn, die elkaar niet kennen, maar die de ziekte gemakkelijk kunnen overdragen.

Sylvano Kasongo vraagt alle politieagenten om voorzichtig te zijn, want de politie staat in de frontlinie. “Naast de artsen zijn wij er ook. We moeten ons werk doen met discipline en beleefdheid, ook met standvastigheid. We moeten onszelf beschermen. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen en we moeten ook worden getest om onze gezondheidsstatus te kennen”.