EBOLAVIRUS DUIKT OPNIEUW OP IN NOORDWESTEN VAN DRCONGO

Ph. De provincie Equateur

De Democratische Republiek Congo heeft maandag officieel een elfde uitbraak van ebola-hemorragische koorts op haar grondgebied aangekondigd. Het virus is opnieuw opgedoken in het noordwesten van het land. In het oosten is de tiende uitbraak nog gaande. En er zijn ook gevallen van Covid-19 in Congo.

Er zijn verschillende positieve gevallen van deze virusziekte gemeld in de provincie Equateur. Vier sterfgevallen zijn geregistreerd sinds 30 mei in Mbandaka, de hoofdplaats van de provincie, gelegen op ongeveer 600 km van Kinshasa. Er zijn diverse verdachte gevallen, deelde de minister van Volksgezondheid Dr. Eteni Longondo mee.

“Het gaat om een provincie waar de ziekte al eerder heeft gewoed. Ze hebben daar al reflexen over wat ze moeten doen. Ze zijn al begonnen met de reactie op lokaal niveau”, aldus de minister van Volksgezondheid op een persconferentie op maandag. “We gaan ze het vaccin en ook de medicijnen heel snel opsturen”, aldus nog de minister. Eind deze week wil Eteni Longondo zich ter plaatse begeven.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er al verschillende teams in Mbandaka om de reactie op deze nieuwe Ebola-epidemie te ondersteunen. Dat bleek uit een tweet van de directeur-generaal van het VN-agentschap, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jean-Jacques Muyembe

De Congolese viroloog Jean-Jacques Muyembe speelt momenteel een sleutelrol in de strijd tegen Covid-19 in Congo. Muyembe wordt telkens opgetrommeld wanneer Congo met ernstige epidemieën te maken krijgt. Samen met de Belg Peter Piot ontdekte hij in 1976 het ebolavirus. Die ontdekking gebeurde in Kikwit. Muyembe wijdde zijn hele leven en carrière aan de strijd tegen ebola. Samen met minister Eteni Longondo zal hij nu moeten nadenken over de vraag hoe de nieuwe situatie kan worden aangepakt.

Masterclass prof. dr. Jean-Jacques Muyembe: ‘New tools for the control of Ebola Virus Disease outbreaks’in Antwerp

Niet alleen Covid-19

Sinds begin 2019 wordt Congo wordt al geconfronteerd met een mazelenepidemie die tot nu toe meer dan 6.000 mensenlevens eiste. Cholera en malarie keren ook geregeld terug. De nieuwe uitbraak van ebola herinnert ons eraan dat Covid-19 niet de enige bedreiging is voor de volksgezondheid in Congo, aldus de topman van de WHO. De WHO blijft nauw betrokken bij de inspanningen op het terrein, rond diverse ziektes en epidemieën.