Archief mm2: EEN GOUDEN STEM IS VERDWENEN …

“Papa Wemba”, een gouden stem

Jules Shungu Wembadio werd geboren in Kasai. Toen Jules 16 jaar was, had hij andere plannen en daarom vertrok hij naar de Congolese hoofdstad Kinshasa. Daar richtte hij als een van de oorspronkelijke leden Zaiko Langa Langa op. Die populaire jeugdgroep speelde voornamelijk soukous, traditionele dansmuziek uit Congo, die ook wel wordt omschreven als een snelle versie van de Afrikaanse rumba. Hij was leider van de groep Viva La musica, waarmee hij in heel Afrika succes had.

Jules Shungu Wembadio, beter bekend als “Papa Wemba”, was niet alleen een van de bekendste muzieksterren van Congo (Kinshasa) maar ook van Afrika en de rest van de wereld. Papa Wemba werd ook de koning van de Congolese rumba genoemd, naar de populaire muziek en dansvorm die zijn oorsprong kent in Congo en ook in Afrika.

(foto copyright hier)

In 1980 reisde Jules naar verschillende landen van Europa, de Verenigde Staten en Japan. Hij kreeg internationale bekendheid. Hij mengde traditionele Afrikaanse muziek met westerse rock. In de jaren negentig ontmoette Jules de bekende producer Peter Gabriel. Ze werkten samen om drie albums te lanceren.

In België is Jules ook bekend van de filmmuziek ‘La vie est belle’ (Het leven is mooi), de film van Mweze Ngangura en Benoit Lami, waarin Jules de hoofdrol speelde en ook de muziek leverde. Hij speelde ook in verschillende films zoals ‘Kinshasa Kids’ van Marc Henri Wajnberg.

 

Papa Wemba op het podium in Ivory Coast

 

Op zondag  24 april 2016 overleed Papa Wemba op het podium tijdens zijn optreden op een muziekfestival dat door de Ivoriaanse muziekgroep Magic System werd georganiseerd in Abidjan (Ivoorkust). Hij werd 66 jaar.

About The Author